Yeni Öğrenenler için BRC Food Issue 6


Yazının PDF Dosyası

BRC (British Retailer Consortium) İngiliz perakendiciler birliğidir. İngiliz menşeili marketlere gıda ürünü satabilmek için bu birlik tarafından yayınlanan gıda standardını karşılamak öncelikli koşuldur. 2011 yılının Aralık sonuna kadar geçerli olan BRC 5.basım ile ilgili olarak son zamana kadar çokça yayın yapıldı. Fakat 6. Basımın tanıtımı ve içeriği hakkında neredeyse hiçbir yayına rastlamadım.

Yeni basımın geliştirilmesi ve yayınlanması için gerekçeler BRC tarafından şu başlıklarla açılanıyor taslak metinde:

1. İyi üretim uygulamalarına odaklanmayı arttırmak

  • Denetçi tarafından üretim sahasında değerlendirilecek gereklilikler soru listesi  içinde ayırılmış,
  • Doküman üzerinde denetlenen gerekliliklere göre sahada denetlenen gerekliliklerin oranı arttırılmış,
  • Rapor yazım süresini azaltacak bir denetim raporu formatı geliştirilmiş,
  • Daha iyi denetçi eğitimi ile denetimin daha standart hale getirilmesi.

2. Gereklilikleri yenilemek

  • Gerekliliklerin iptali veya yakın maddelerin birleştirilmesi ile gereklilik sayısında %25’e yakın azaltmanın yapılması.

3. Habersiz denetimler – ulaşılabilirlik ve ödüllendirmenin arttırılması

  • Seçenek 1: 5. Basımdaki ile aynı şekilde habersiz denetim yapılması
  • Seçenek 2: 1.bölümde iyi üretim uygulamalarına dayalı habersiz denetim, 2. Bölümde dokümantasyon sistemi, prosedürler ve kayıtlara dayalı  planlanmış denetim yapılması

4. Gıda güvenliğini teşvik etmek – yeni kaydetme sistemi

  • BRC web sitesinde işletmede gelişmelerin paylaşılması

Yeni basım BRC Food standardı 2012 Ocak ile devreye girecek ve bu tarihten itibaren yeni standart geçerli olacak. BRC 5. Basımda olmazsa olmaz zorunluluk olarak tanımlanan ve eksik olması durumunda belge iptaline neden olan temel gereklilikler 6.basımda şu şekilde sıralanıyor:

  • The Food Safety Plan – HACCP / Gıda Güvenliği Planı – HACCP
    The company shall have fully implemented an effective Food Safety Plan based on Codex Alimentarius HACCP principles. / İşletme, Codex Alimentarius HACCP prensiplerine dayalı, tam geliştirilmiş bir gıda güvenliği planına sahip olmalıdır.
  • Internal Audit / İç Denetim
    The company shall be able to demonstrate that they verify the effective application of the Food Safety Plan and the implementation of the requirements of the Global Standard for Food Safety. / İşletme, gıda güvenliği planının etkin olarak uygulandığını ve BRC gerekliliklerinin tam olarak karşılandığını doğruladığını kanıtlayabilmelidir.
  • Documentation Control / Dokümantasyon Kontrolü
    The company shall operate an effective document control system to ensure that only the correct versions of documents including recording forms are available and in use. / İşletme, kayıtlarda dahil tüm dokümanların güncel hallerinin ulaşılabilir ve kullanımda olmasını sağlayan etkin bir doküman kontrol sistemi işletmelidir.
  • Corrective Action / Düzaltici Faaliyet
    The company shall be able to demonstrate that they use the information from identified failures in the Food Safety and Quality Management System to make necessary corrections and prevent recurrence. / İşletme, gerekli düzeltmeleri ve tekrar oluşumları engellemek için, gıda güvenliği ve kalite sistemindeki hatalara dair bilgileri kullandığını kanıtlayabilmelidir.
  • Traceability / İzlenebilirlik
    The company shall be able to trace all raw material product lots from their supplier through all stages of processing and despatch to their customer and vice versa. / İşletme, tüm hammadde lotlarını tedarikçilerden itibaren üretim basamakları boyunca müşterilerine kadar ve tersi yönünde izleyebilmelidir.
  • Maintenance / Bakım
    An effective maintenance programme shall be in operation for plant and equipment to prevent contamination and reduce the potential for breakdowns. / Tesis ve ekipmanları bulaşmalardan korumak ve kesintilerin olasılığını azaltmak için etkili bir bakım programı uygulamada olmaldır.
  • Control of Operations / Operasyonların Kontrolü
    The company shall operate to documented procedures and/or work instructions that ensure the production of consistently safe and legal product with the desired quality characteristics, in full compliance with the HACCP Food Safety Plan. / İşletme, HACCP gıda güvenliği planı ile tam uyum içinde, güvenli, yasal ve istenen kalite özelliklerini taşıyan ürün üretimini sağlamak için dokümante edilmiş prosedürleri ve/veya iş talimatlarını işletmelidir.
  • Training – Raw Material Handling, Preparation, Processing, Packing and Storage Areas / Eğitim – Hammaddenin İşlenmesi, Hazırlama, Üretim, Paketleme ve Depolama Alanları
    The company shall ensure that all personnel performing work that affects product safety, legality and quality are demonstrably competent to carry out their activity, through training, work experience or qualification.  / İşletme, ürünün güvenliği, yasallığı ve kalitesi üzerinde etkisi olan tüm personelin,  görevlerini yerine getirmeleri için gerekli olan kanıtlanabilir eğitim, deneyim ve yeterliliklere sahip olmasını sağlamalıdır.
Yeni basımın yayınlanmış hali elime geçince standardın çevirisini yapıcam. İlgilenen arkadaşlara şimdiden duyurulur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s