ISO 22000 nasıl kurulmalı ?


ISO 22000 2005 Nasıl Kurulur – Yazının PDF dosyası

ISO 22000:2005 Gıda güvenliği yönetim sistemi artık birçok işletme için gereklilik haline geldi. Müşteri istekleri doğrultusunda oluşturulan bu sistem aslında en temel sistem gerekliliklerini içerir. GMP uygulamalarından sonra işletmenin taşınması gereken ikinci basamaktır. Bu sistemin bir sonraki aşaması yani daha da zorlu olanı BRC – IFS gibi market standartlarıdır. İşletmelerde kendi emekleri ile bu sistemi kurmak isteyen arkadaşlar için içeriği ve izlemeleri gereken adımları açıkladım bu yazım ile. Bir de yazının en sonunda bir mantık haritası paylaştım. Bu harita tamamen benim çıkarımlarımın sonucunda oluşturulmuş bir dokümandır.

ISO 22000 ne içerir ?

ISO 22000:2005 standardı uluslar arası bir gıda güvenliği yönetim sistemi standardıdır. Uluslar arası standartlar organizasyonu (ISO) tarafından hazırlandığından, tüm dünya ülkelerinde tanınan ve bilinen bir standarttır.

Tek hedefi; tüketici sağlığını güvence altına alan bir sistem kurulmasıdır. Bu şu anlama gelir;  ürünün hiçbir kalite özelliği (tadı, kokusu, fiyatı, ambalaj özellikleri vb.), bu  konulardaki müşteri istekleri veya şikayetleri, bu standardın kapsamında değildir. Sadece tüketicinin sağlığını etkileyen konurları inceler ve geliştirmeye çalışır.

Sık karşılaştığım sorulardan bir kısmı ISO 22000 ile HACCP arasındaki ilişki üzerinedir. Ayrı bir sistem kurulması gerekir mi? Ayrı belgelendirme çalışması yapılmalı mıdır ? ISO 22000 HACCP içerir mi ? ISO 22000 standardının 8 maddesinden 7.si HACCP çalışmalarını içerir. ISO standart formatı HACCP yaklaşımına uygulanmış ve ISO 22000 standardı oluşturulmuştur. Çıkış noktası HACCP’tir.

Bir gıda işletmesinde ISO 22000 nasıl oluşturulur ?

İzlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  1. Sistem çalışması yapacak kişilerin eğitim alması ve / veya bir sistem danışmanı ile anlaşılması,
  2. Dokümantasyon çalışmalarının tamamlanması
  3. Tanımlanan sistemde ihtiyaç duyulan altyapı gerekliliklerinin sağlanması
  4. Sistem ile ilgili personelin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi
  5. Kayıtların tutulması ve gerekli doküman düzeltmelerinin yapılması
  6. Sistemin etkin çalışıp çalışmadığının incelenmesi (İç denetim ve veri analizlerinin yapılması)
  7. Toplantıların yapılması ve iyileştirme çalışmaları

Bu aşamaların ardından sistem devreye alınmış olur. Belgendirme denetimi için varılması gereken nokta burasıdır.

ISO 22000:2005 Standardının İçeriği

ISO 22000:2005 standardı 8 ana başlıktan oluşur. Bu başlıklar:

  • 1 Kapsam
  • 2 Atıf yapılan standardlar
  • 3 Terimler ve tarifler
  • 4 Gıda güvenliği yönetim sistemi
  • 4.1 Genel şartlar
  • 4.2 Dokümantasyon şartları
  • 5 Yönetim sorumluluğu
  • 5.1 Yönetimin taahhüdü
  • 5.2 Gıda güvenliği politikası
  • 5.3 Gıda güvenliği yönetim sisteminin planlanması
  • 5.4 Sorumluluk ve yetki
  • 5.5 Gıda güvenliği ekip lideri
  • 5.6 İletişim
  • 5.7 Acil durumlara hazırlılık ve müdahale
  • 5.8 Yönetimin gözden geçirmesi
  • 6 Kaynak yönetimi
  • 6.1 Kaynakların sağlanması
  • 6.2 İnsan kaynakları
  • 6.3 Alt yapı
  • 6.4 Çalışma ortamı
  • 7 Güvenli ürün planlama ve gerçekleştirme
  • 7.1 Genel
  • 7.2 Ön gereksinim programları
  • 7.3 Tehlike analizlerini gerçekleştirmenin birincil aşamaları
  • 7.4 Tehlike analizi
  • 7.5 Operasyonel ön gereksinim programlarının oluşturulması
  • 7.6 HACCP planının oluşturulması
  • 7.7 OGP ve HACCP planlarında belirtilen başlangıç bilgi ve dokümanların güncelleştirilmesi
  • 7.8 Doğrulama planlaması
  • 7.9 İzlenebilirlik sistemi
  • 7.10 Uygunsuzluk kontrolü
  • 8 Gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerli kılınması, doğrulanması ve iyileştirilmesi
  • 8.1 Genel
  • 8.2 Kontrol önlem kombinasyonlarının geçerli kılınması
  • 8.3 İzleme ve ölçmenin kontrolü
  • 8.4 Gıda güvenliği yönetim sisteminin doğrulanması
  • 8.5 İyileştirme

Hangi maddelerde hangi çalışmaları yapmam gerekir ?

Bunun için izlenmesi gereken başlıkları bir mantık haritasında düzenledim.  Bu mantık haritasında her başlık altında oluşturulması gereken dokümanlar ve yapılması gereken faaliyetler var. Tabiiki bir sistem çalışmasında yapılması gereken her altfaaliyeti içermiyor. Bunu yapmak ancak bir kitap dolusu bilgi ile mümkün.  Kitabı yazınca burdan tüm ilgili arkadaşlara bilgi geçerim. 4 yıllık hedeflerim içinde Gıda güvenliği ve kalite sistemlerini içeren bir kitap yazmak var.

ISO 22000 2005 Mantık Haritası – Fırat ÖZEL

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s