Gıda işletmelerinde portör muayenesi yasal olarak önemli bir konudur. İşletmede çalışmaya başlayacak olan ve üretim sahasına giriş yapan tüm personelin portör muayenesinden geçirilmesi gerekmektedir. Burada gözden kaçmaması gereken nokta üretim sahasına giren tüm kişilerin bu kayıtlarının bulunmasıdır. Yönetici de üretim personeli de bu kapsamdadır.
İçerik hakkında farklı yorumlar duymakla birlikte, bir danışman olarak size tavsiyem elinizdeki yazılı düzenlemelere bakarak bu takibi yapmanızdır. Aksi durumda hem yanlış uygulamalar yapılmakta hemde gereksiz harcamalar yaşanmaktadır. Şu anda geçerli olarak içerik sağlık bakanlığının tarafından yayınlanan 2005/9 sayılı genelgede tanımlanan kapsamdır.
Sağlık Bakanlığı Portör Muayeneleri Hakkında Genelge
Özet geçmek gerekirse portör muayenesi içeriği şu şekilde:
- Gaita kültürü, (Salmonella ve shigella yönünden, en az yılda bir)
- Dışkının mikroskobik incelenmesi ( Entamoeba, histolytica kistleri, giardia lamblia kistleri ve helmint yumurtaları yönünden, en az 6 ayda bir)
- Boğaz ve burun kültürü (Staphylococcus aureus yönünden,en az yılda bir)
- Akciğer grafisi ( Tüberküloz yönünden, en az yılda bir)
“Portörlüğü tespit edilenlerin geçici işten uzaklaştırılması veya işyerinde yaptığı işin geçici olarak değiştirilmesi de dahil olmak üzere hastalık yayılımını engelleyecek tedbirler alınmalıdır.”