Kosher Belgesi


Kosher belgesi musevi inancına uygun olarak üretilmiş ürünlerin göstergesi olan bir belgedir. İşletmelerde üretim yapılırken tüm aşamaların ve kullanılan malzeme ve hatta ekipmanların musevi inançlarına uygunluğu din adamları tarafından kontrol edilir. Uygulama, ekipman ve malzemelerde inançlarına aykırı bir durum olmaması durumunda din adamları firmada üretilen ürünlere kosher belgesi verir. Kosher İbranice’de “uygun” anlamına gelmektedir.

Yapılan araştırmalarda ABD’de yaşayan musevilerin %25’den fazlasının perakande ürün alırken kosher onayına dikkat ettiğini ortaya çıkarmıştır. Bu kitlenin alım gücünün de yüksek olduğu dikkate alındığında kosher belgesi bazı ürün ve satış bölgeleri için önemli hale gelmektedir.

Yaptığım incelemelerde Helal uygulamalarında olduğu gibi Kosher uygulamalarında da önemli olanın hayvansal ürünler ve hayvansal kaynaklı katkı maddeleri olduğunu gördüm. Musevilikte hayvan kesimi, mesheplere göre değişmekle birlikte, İslami usullerden daha katı kurallarla tanımlanmış durumda. Musevilikte de domuz eti ve domuz etinden elde edilen ürünleri tüketmek haram.  Bu nedenle domuz eti ve domuzdan elde edilmiş katkı maddelerinin kullanılma ihtimali çok ciddi bir şekilde inceleniyor.

İşletmenizde kosher belgesi için hazırlanıyorsanız şu konularda hazırlıklı olmanızı öneririm:

  • Kosher belgesi için başvurduğunuz ürünlerde bulunan tüm katkı maddelerinin kosher belgeli olmasına dikkat edin. Ürün ambalajlarının üzerinde K yada daire içinde U işaretinin olması yeterli. Bulunmayanlar için belgesinin bir kopyasının bulunması gerekiyor.
  • Bitkisel ürünler için böcek varlığının araştırılması ve gerekli temizlik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bug Book
  • Alkol sirkesi, şarap sirkesi gibi alkol içeren malzemelerin gerek ürünlerde gerekse üretim alanında bulunmaması gerekiyor.
  • Et ve süt ürünlerinin kullanıldığı durumlarda karışma ihtimalinin tamamen engellenmesi gerekiyor. İnanç gereği ikisi bir arada tüketilmiyor. Çapraz bulaşmaların engellenmesi ve iki tür için kullanılan ekipmanların ayırılması en uygun çözüm gibi görünüyor.
  • Balık ürünleri de süt ürünleri gibi et ürünleri ile karıştırılmamalıdır.
  • Yemekhanelerde kullanılan çatal, bıçak, kaşık gibi ekipmanların üretim sahasında kullanımı engellenmelidir.
  • Genel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.

Bu temel gereklilikler tarla kaynaklı hammadde kullanan işletmeler içindir. Diğer üretim dalları için gerekli tüm gereklilikleri doküman paylaşımı bölümündeki kitaptan inceleyebilirsiniz.

4 thoughts on “Kosher Belgesi

  1. Koşer sertifikası konusunda verdiğiniz bilgiler diğer sitelere göre daha ağırbaşlı ve anlaşılabilir, tebrik ederim.
    Buğday unu üreten bir kurumuz ve bu sertifikaya sahip olmak istiyoruz.
    Lütfen uygun zamanda arayınız, saygıyla.

    C. Nadir Gürel
    0532 225 7088

  2. Geri bildirim: Kosher Belgelendirme | Fırat ÖZEL & PARS Eğitim ve Danışmanlık

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s