Bioterörizm ve Gıdaların Korunması

Son zamanlarda gıdaların savunulması ve korunması revaçta olan bir konu. Özellikle ABD’deki bioterörizm korkuları artık AB’nin de gündemine de yerleşti. Gıdalar kullanılarak yapılabilecek terörist faaliyetlere karşı önlemlerin alınması gerek yasal düzenlemelere gerekse sektörel standartlara girdi.En son yayınlanan IFS standardında daha önce olmayan bir bölüm oluşturuldu ve 5 bölümden oluşan standart 6 bölüm haline geldi. Bu gereklilik ve düzenlemeler tarımsal faaliyetlerden başlıyor tüm gıda üretim aşamalarını içine  alıyor perkande satış ve hatta tüketimde son buluyor. Hani o meşhur deyim “tarladan çatala / from farm to folk” kapsamı net olarak ifade ediyor.

Gereklilik ve yasal düzenlemelerdeki derinliğin nedenini anlamak ve bazen sıkıcı ve hatta gereksiz gördüğümüz uygulamaların arkasındaki korkuyu farketmek için biraz araştırma yapmak yeterli. Eğitimlerimde sık sık dile getirdiğim gibi; aslında gıda ile bir eylem gerçekleştirmek hem daha kolay hem daha etkili hemde yakalanma riskiniz çok az. Basit bir hesapla; günde sadece 10 ton üretim yapan bir sos üreticisi, en abartılı şekilde bir kişinin 100 g sos tükettiği düşünülürse, gün sonunda 100.000 kişinin yemek tabağına ulaşıyor. Sadece %10 başarı elde edilecek bir eylemden etkilenecek kişi sayısı 10.000 olacaktır. Gıda üretimi düşük tehlikeli bir iş kolu olabilir ama risk üretim çokluğu ve tüketici üzerindeki etkisi dikkate alındığında çok üst düzeylere ulaşır.

Ülkemizde bir silah olarak kullanılabileceğine çok ihtimal verilmeyen gıda ürünleri, her macera içerikli holivut filminde istilaya uğradığını izleyen ABD vatandaşları için korkulu rüya olabilmektedir. Bu nedenle de her aşama için önlemler sıralanmakta ve yeri geldiğinde farklı ülkelerde bulunan tedarikçileri için bir gereklilik olarak tanımlanabilmektedir.

ABD’deki güvenlik düzenlemeleri ile ilgili klavuzu (FDA kaynaklı) aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:

Bunun haricinde aşağıdaki kitapları da daha detaylı incelemeler için kullanabilirsiniz:

4 thoughts on “Bioterörizm ve Gıdaların Korunması

  1. Sizin bu dökümanlarınızıı biriktire biriktire ve kütüphane oldu bide düzenli olarak okuyabilsem 🙂 Cok teşekkürler..

Yorum bırakın