IFS Food 6 Standardı Ücretsiz Kopyası ve Detayları


IFS standardı bildiğiniz üzere Alman, Fransız ve Kısmen İtalyan marketleri tarafından oluşturulan bir gıda güvenliği ve kalite standardı. BRC kadar yaygın olmasa da bazı aşamalarda gıda firmalarının müşteri isteği doğrultusunda belgelendirdiği bir standart. “International Food Standard” olarak adlandırılıyordu ilk aşamalarda, şu anda ise isim değişikliğine giderek “International Featured Standards” adını aldı. Gıda standardı dışında farklı market tedarikçi  grupları için standartları da mevcut.

BRC standartlarından farklı olarak IFS standartlarını internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtma kararı alındı. 23 Ocak 2012 tarihinden itibaren sitede bir değişikliğe gidileceği ve standartların yayınlanacağı açıklandı. 23’ünde ulaşım engellense de dün itibariyle standardı indirdim ve sizinle paylaşmak istedim. Bazı arkadaşlar haklı olarak Türkçe çevirisini soracaklardır, fakat ne yazıkki yok. Ben de en azından kısa dönemde çeviri yapmayı düşünmüyorum. Zira zaman ve emek gerektiriyor… İngilizce kopyasını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:

IFS 6 gerekliliklerinin başlıkları ise şu şekilde:

1 Senior Management Responsibility (Üst yönetim sorumluluğu)

1.1 Corporate policy/Corporate principles (Firma Politikası / Firma Prensipleri)

1.2 Corporate structure (Firma Yapısı)

1.3 Customer focus (Müşteri Odaklılık)

1.4 Management review (Yönetimin Gözden Geçirmesi)

2 Quality and Food Safety Management System (Kalite ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi)

2.1 Quality Management (Kalite Yönetimi)

2.1.1 Documentation requirements (Dokümantasyon Gereklilikleri)

2.1.2 Record keeping (Kayıt Tutma)

2.2 Food Safety Management (Gıda Güvenliği Yönetimi)

2.2.1 HACCP system (HACCP Sistemi)

2.2.2 HACCP team (HACCP Ekibi)

2.2.3 HACCP analysis (HACCP Analizleri)

3 Resource Management (Kaynak Yönetimi)

3.1 Human resources management (İnsan Kaynakları Yönetimi)

3.2 Human resources (İnsan Kaynakları)

3.2.1 Personnel hygiene (Personel Hijyeni)

3.2.2 Protective clothing for personnel, contractors and visitors (Personel,tedarikçiler ve ziyaretçiler için koruyucu kıyafetler)

3.2.3 Procedures applicable to infectious diseases (Bulaşıcı Hastalılarda Uygulanabilir Prosedürler)

3.3 Training and instruction (Eğitim ve Öğrenim)

3.4 Sanitary facilities, equipment for personnel hygiene and staff facilities (Sıhhi tesisat, personel hijyen ekipmanları ve çalışan tesisleri)

4 Planning and Production Process (Planlama ve Üretim Süreci)

4.1 Contract agreement (Sözleme Kabulü)

4.2 Specifications and formulas (Spesifikasyonlar ve Formülasyonlar)

4.2.1 Specifications (Spesifikasyonlar)

4.2.2 Formula/recipes (Formülasyon / Reçeteler)

4.3. Product development/Product modification/ Modification of production processes  (Ürün Tasarımı / Ürün Geliştirme / Üretim Süreçlerinin Geliştirilmesi)

4.4 Purchasing (Satın Alma)

4.4.1 General purchasing (Genel Satın Alma)

4.4.2 Trade of manufactured goods (Üretilmiş Malların Ticareti)

4.5 Product packaging (Ürün Ambalajı)

4.6 Factory location (Fabrika Konumu)

4.7 Factory Exterior (Fabrika Dış Alanı)

4.8 Plant layout and process flows (Tesis Yerleşimi ve Süreç Akışı)

4.9 Constructional requirements for production and storage areas (Üretim ve Depolama Alanları Yapısal Gereklilikleri)

4.9.1 Constructional requirements (Yapısal Gereklilikler)

4.9.2 Walls (Duvarlar)

4.9.3 Floors (Zeminler)

4.9.4 Ceilings/Overheads (Çatılar / Tavanlar)

4.9.5 Windows and other openings (Pencereler ve Diğer Açıklıklar)

4.9.6 Doors and gates (Kapılar ve Girişler)

4.9.7 Lighting (Aydınlatma)

4.9.8 Air conditioning/Ventilation (İklimlendirme / Havalandırma)

4.9.9 Water supply (Su Tedariği)

4.9.10 Compressed air (Basınçlı Hava)

4.10 Cleaning and disinfection (Temizlik ve Dezenfeksiyon)

4.11 Waste disposal (Atık Uzaklaştırılması)

4.12 Risk of foreign material, metal, broken glass and wood (Yabancı Madde, Metal, Kırık Cam Ve Ahşap Riski)

4.13 Pest monitoring/Pest control (Zararlı İzlenmesi / Zararlı Kotrolü)

4.14 Receipt of goods and storage (Mal kabul ve depolama)

4.15 Transport  (Taşıma)

4.16 Maintenance and repair (Bakım ve Onarım)

4.17 Equipment (Ekipman)

4.18 Traceability (including GMOs and allergens) (İzlenebilirlik)

4.19 Genetically modified organisms (GMOs) (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)

4.20 Allergens and specific conditions of production (Alerjenler ve Spesifik Üretim Koşulları)

5 Measurements, Analysis, Improvements (Ölçümler, Analizler, İyileştirmeler)

5.1 Internal audits (İç Denetimler)

5.2 Site factory inspections (Fabrika Saha Denetimleri)

5.3 Process validation and control (Süreç Doğrulama Ve Kontrol)

5.4 Calibration, adjustment and checking of measuring and monitoring devices (Ölçme ve İzleme Cihazlarının Kalibrasyonu, Ayarlanması Ve Kontrolü)

5.5 Quantity checking (quantity control/filling quantities) (Miktar Kontrolü)

5.6 Product analysis (Ürün Analizleri)

5.7 Product quarantine (blocking/hold) and product release (Ürün Karantinası ve Ürün Serbest Bırakma)

5.8 Management of complaints from authorities and customers (Yetkili Makam ve Müşteri Şikayetlerinin Yönetimi)

5.9 Management of incidents, product withdrawal, product recall (Kazalar, Ürün Geri Çekme ve Ürün Geri Çağırmanın Yönetimi)

5.10 Management of non-conformities and non-conforming products (Uygunsuzlukların ve Uygun Olmayan Ürünlerin Yönetimi)

5.11 Corrective actions (Düzeltici Faaliyetler)

6 Food defense and external inspections (Gıda Korunması ve Dış Denetimler)

6.1 Defense assessment (Koruma Değerlendirmesi)

6.2 Site Security (Alan Güvenliği)

6.3 Personnel and Visitor Security (Personel ve Ziyaretçi Güvenliği)

6.4 External Inspections (Dış Denetimler)

Ayrıca harita olarak da hazırladım. Ön hazırlık çalışmalarında takip amaçlı kullanılabilir:

5 thoughts on “IFS Food 6 Standardı Ücretsiz Kopyası ve Detayları

  1. abi çok TEŞEKKÜLER emeğine.. insallah birileri türkçeye çevirir bizde biraz okur bişeyler öğreniriz. Gıda güvenliğinde haccp vs. bişeyler gördük şunların uygulanışını bir öğrenebilsek bir gün ins🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s