“Bad Bug Book” Kitabı Paylaşımı


FDA,  Center for Food Safety and Applied Nutrition ve U.S. Department of Health and Human Service tarafından hazırlanan kitapta gıda kaynaklı hastalıkların nedeni olan temel ajanlar ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır. Kitabın her bölümünde patojen veya zehirlerin bir tanesi konu olarak yer almaktadır. Bilimsel ve teknik bilgiler her bölümde detaylandırılmıştır. Ayrıca tüketicileri bilgilendirmek için teknik terimler içermeyen bir açıklamaya da yer verilmiştir.

Bölümlerde bulunan başlıklar şu şekildedir:

  1. Organism / Organizma
  2. Disease / Hastalık
  3. Frequency / Sıklık
  4. Sources / Kaynaklar
  5. Diagnosis / Tanı
  6. Target Populations / Hedef Populasyon
  7. Food Analysis / Gıda Analizleri
  8. Examples of Outbreaks / Salgın Örnekleri
  9. Other Resources / Diğer Kaynaklar

Kitapta yer alan patojen ve toksinler ise şu şekilde sıralanmış:

Gram-Negative Bacteria

  • Salmonella species
  • Campylobacter jejuni
  • Yersinia enterocolitica
  • Shigella species
  • Vibrio parahaemolyticus
  • Brucella species
  • Vibrio cholerae Serogroups O1 and O139
  • Vibrio cholerae Non-O1 Non-O139
  • Vibrio vulnificus
  • Cronobacter species (formerly Enterobacter sakazakii)
  • Aeromonas species
  • Plesiomonas shigelloides
  • Miscellaneous bacterial enterics
  • Francisella tularensis

Pathogenic Escherichia coli Group

  • Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC)
  • Enteropathogenic Escherichia coli (EPEC)
  • Enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC)
  • Enteroinvasive Escherichia coli

Gram-Positive Bacteria

  • Clostridium perfringens
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus and other Bacillus species
  • Streptococcus species
  • Listeria monocytogenes
  • Clostridium botulinum
  • Enterococcus

Parasitic Protozoa and Worms

  • Giardia lamblia
  • Entamoeba histolytica
  • Cryptosporidium parvum
  • Cyclospora cayetanensis
  • Anisakis simplex and related worms
  • Diphyllobothrium species
  • Nanophyetus salmincola
  • Eustrongylides species
  • Selected Amebas Not Linked to Food or Gastrointestinal Illness:
  • Ascaris species and Trichuris trichiura

Viruses

  • Noroviruses
  • Hepatitis A virus
  • Hepatitis E virus
  • Rotavirus
  • Other Viral Agents

Other Pathogenic Agents

  • Prions and Transmissible Spongiform Encephalopathies

Natural Toxins

  • Ciguatoxin
  • Shellfish toxins (PSP, DSP, NSP, ASP, AZP)
  • Scombrotoxin
  • Tetrodotoxin
  • Mushroom toxins: Amanitin, Gyromitrin, Orellanine, Muscarine, Ibotenic Acid, Muscimol, Psilocybin, Coprine
  • Aflatoxins
  • Gempylotoxin
  • Pyrrolizidine Alkaloids
  • Venomous Fish
  • Grayanotoxins
  • Phytohaemagglutinin (kidney bean lectin)

Kitaba PDF formatında aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Bad Bug Book V.2

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s