İSG Tehlike Sınıfları ve Uygulama Farkları


İSG eğitimi verdiğim bir firmada hangi tehlike sınıfına girdiklerine dair soruları beni bu konuda bir yazı yazmaya yöneltti. Gıda ve yem işletmeleri ağırlıklı olarak az tehlikeli işletmeler sınıfına girmekle birlikte bazı üretim kolları için tehlikeli sınıflandırması yapıldığını gördüm mevzuatta. Mevzuat derken de “İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği“ni kastediyorum. Bu tebliğ işletmeleri iş konularını 3 grupta topluyor:

  • Az Tehlikeli İşler
  • Tehlikeli İşler
  • Çok Tehlikeli İşler

Az Tehlikeli İşler Sınıfına Giren Gıda İle İlgili İşler

  • Yiyecek maddeleri, içki, tütün ve sigara toptancılığı
  • Her türlü yiyecek maddelerin satılışı
  • Hazır gıda ambalaj işleri
  • Mayonez, ketçap ve salata sosu üretim işleri
  • Meyve ve sebze ile bal işleme yerleri, sirke, turşu, salça, reçel, marmelat, meyve ve sebze suları imali
  • Meyve, sebze kurutmacılığı ve manipülasyonu
  • Balık ve diğer su gıda ürünleri işlemeciliği
  • Tehlikeli grup dışında kalan tarımla ilgili diğer faaliyetler
  • Ekmek, ekmek çeşitleri, simit fırınları ve benzeri fabrikalarda yapılan işler
  • Pasta, börek, yufka ve benzeri hamur işleri sanayii, hamur ve süt tatlıları üretimi
  • Kakao ve çikolata imali
  • Şekerleme, karamela, lokum, helva, bulama, ağda, pekmez imali ve benzeri diğer şekerli maddeler, toz şekerden küp şeker ve pudra şekeri üreten yerler ve sakız imali
  • Tahin imali
  • Çay manipülasyonu, çay fabrikaları, depolama ve ambalajlama yerlerinde yapılan işler
  • Çeşitli kuru yemişlerin hazırlanması (fındık, fıstık, ceviz ve badem vb. kırma ve kavurma işleri dahil)
  • Diğer yiyecek ve içecek maddelerinin imali ile çeşitli muamelelere tabi tutulması işleri (Kuru kahve, sofra tuzu, baharat, doğal bitkilerin içecekleri vs.)
  • Meşrubat, gazoz, kola ve karbondioksitle muameleye tabi tutulmuş her türlü meyve suları gibi alkolsüz içkilerin imali, ambalajlanması ve depolama işleri
  • Maden suları ve sodalarının hazırlama işleri
  • Suların toplanması, tasfiye, dağıtım ve su şebekelerinin işletilmesi
  • Kimyasal kullanılmayan et konserve ve fabrikaları, pastırma, sucuk, salam, bumbar ve sosis imali
  • Kaymak, krema, tereyağı, yoğurt, dondurma ve dondurma benzeri yiyeceklerin imali. Boza üretim yerleri, dondurma külahı üretim işleri
  • Beyaz peynir imali
  • Kaşar, gravyer gibi diğer peynirlerin imali
  • Eritilmiş sadeyağ imali
  • Balık ve diğer deniz gıda maddelerinin muhafazası, tütsüleme ve kurutulması işleri
  • Un değirmenlerinde yapılan işler
  • Çeltik fabrikalarında yapılan işler
  • Un, bulgur, bakliyat ve sebze unları ve bunlara benzeyen diğer gıda maddelerinin işlenmesi, ambalajlanması
  • Buz imali
  • Makarna, şehriye, irmik, gofret, bisküvi ve benzeri yiyecek maddeleri imali
  • Gıda katkı maddeleri ile maya, nişasta, dekstrin ve glikoz vb. imali ve paketleme işleri
  • Çeşitli hayvan yiyeceklerinin hazırlanması işleri
  • Malt likörleri hariç, her tür sofra şarapları ile likör şarapları, tabii ve suni köpüren şaraplar, mistel kokulu ve tıbbi şarapların imali, diğer mayalanmış içkilerin imali
  • Maltlı içeceklerin imali
  • Bitkisel yemler ve hazır preparatlardan karma yemleri üreten tesislerde yapılan işler
  • Dondurulmuş gıda üretimi
  • Çocuk mamaları ve ek besinleri üretimi
  • Yemek üretimi yapan yerler, lokantalar, gazinolar, kahveler, pastahane, çayhane, barlar gibi yemek yenen ve içki içilen yerlerde yapılan işler

Tehlikeli İşler Sınıfına Giren Gıda İle İlgili İşler

  • Tamamen veya kısmen tarımsal üretim için yapılan açıkta veya cam muhafaza içindeki (seralar) işler, kabuklu veya kabuksuz meyvecilik, tohum, sebze ve çiçek yetiştirme çay, kahve ve kauçuk tarlalarındaki işler, mısır tanelerini koçandan ayırma, ot balyalama, harman dövme ve bunlarla ilgili işler, kontrat esası üzerine yapılan her türlü ilaç serpme (uçakla ilaçlama dahil), mahsul toplama, meyve ve ambalajlama, ağaç budama, sulama sistemlerinin işletilmesi işleri
  • Solvent kullanmak suretiyle ekstraksiyon yapan bütün nebati ve hayvani ham yağ ve rafine yağ üretimi ve entegre yağ üretimi
  • Zeytinyağı ve diğer nebati yemeklik yağların tasfiyesi ve çeşitli muamelelere tabi tutulması işleri
  • Şeker pancarı ve kamışından şeker imali, şeker fabrikaları
  • Mezbahalar, tavuk ve diğer kümes hayvanları kesme işleri
  • Rakı imali
  • Bu tebliğde ayrıca sayılmayan diğer alkollü içkilerin imali (içki imalinde kullanılan ispirto ve suma imali dahil)
  • Araştırma laboratuvarları hariç her türlü test, deneme ve kontrol laboratuvarları işleri (gıda, çevre, kimya, biyoloji, inşaat, ziraat, maden vb.)
  • Her türlü iş ve gelir getiren hayvanların (Adatavşanı, devekuşu, domuz, kürklü hayvan, süt, yün, kümes hayvanları ile yumurta, bal, ipek böceği, kozası vs.) yetiştirilmesi, üretimi, ıslahı ve bunlarla ilgili bakım, güdüm terbiye kırkım, sağım ve ürünlerinin elde edilmesi, toplanması, saklanması ile hayvansal gübre işleri, sokak hayvanı barınaklarındaki işler
  • Süt tozu, konsantre süt imali, süt pastörize ve sterilize işleri

Az tehlikeli ve tehlikeli işler sınıfına girilmesi neleri değiştiriyor ?

  • İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için; çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranır. (İSG Kanunu Madde 8 / 5)
  • Kamu kurum ve kuruluşları hariç ondan az çalışanı bulunanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri (devlet desteklerinden) faydalanabilir. Ancak, Bakanlar Kurulu, ondan az çalışanı bulunanlardan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir. (İSG Kanunu Madde 7 / 1 / a)
  • İSG kanunun 6 (İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri), 7 (İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi) ve 8 inci (İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları – İSG uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunu içeren madde)
    maddeleri;

    • Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,
    • 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,
    • Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra geçerli olacaktır.

2 thoughts on “İSG Tehlike Sınıfları ve Uygulama Farkları

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s