IFS Food 6 Gerekliliklerin Değerlendirilmesi


IFS Gıda standardının 6. basımında standartta tanımlanan gerekliliklerin değerlendirilmesi aşağıdaki gibi açıklanmıştır. Bu açıklamalar; puanlama, KO, Major uygunsuzluk, NA, vb. konuları kapsamaktadır.

5.5 Gerekliliklerin değerlendirilmesi

Denetçi her türlü sapma ya da uygunsuzluğun doğasını ve önemini değerlendirir. IFS Food gerekliliklerine uyumlu olup olmadığının belirlenmesi amacıyla denetçi Standard’a dahil tüm gereklilikleri değerlendirmelidir.

Bulgular farklı seviyelerde puanlanır.

5.5.1 Bir gerekliliği bir sapma olarak puanlama

IFS Food’da, 4 puanlama olasılığı vardır:

Aşağıdakilerle puanlama:

A: Standart’ta belirtilen gerekliliğe tam uygunluk

B: Standart’ta belirtilen gerekliliğe neredeyse tam uygunluk, ama küçük bir sapma bulunmuştur

C: Gerekliliğin yalnızca küçük bir kısmı uygulanmaktadır

D: Standart’taki gereklilik uygulanmamaktadır

Puanlar, her gereklilik için aşağıdaki tabloye göre verilir:

Tablo No. 1: Puanlama

Sonuç Açıklama Puanlar
A Tam uygunluk 20 puan
B (sapma) Neredeyse tam uygunluk 15 puan
C (sapma) Gerekliliğin küçük bir kısmı uygulanıyor 5 puan
D (sapma) Gereklilik uygulanmıyor –20 puan

 

Denetçi B, C ve D değerlendirmesi alan tüm puanları denetim raporunda açıklamalıdır.

Bu puanlamaya ek olarak denetçi kuruluşa, toplam puandan düşülmek üzere bir «KO» ya da «Majör» uygunsuzluk puanı verebilir. Bu olasılıklar sonraki bölümlerde açıklanmıştır.

5.5.2 Bir gerekliliği bir uygunsuzluk olarak puanlama

IFS’de iki (2) tür uygunsuzluk vardır; Majör ve KO. Her ikisi de toplam puanın eksilmesine yol açar. Kuruluş bu uygunsuzluk puanlarından en az birini almışsa, belge verilemez.

5.5.2.1 Majör

Bir Majör aşağıdaki şekilde tanımlanır:

Bir Majör uygunsuzluk, KO gerekliliği olarak tanımlanmamış herhangi bir gerekliliğe verilebilir.

Standart’ın gerekliliklerini karşılamak konusunda, gıda güvenliği ve/veya ürünün üretildiği ve satıldığı ülkelerinin yasal gerekliliklerini de içeren önemli bir eksiklik varsa. Ayrıca tanımlanan uygunsuzluk ciddi bir sağlık tehlikesine yol açıyorsa yine bir Majör verilebilir.

Bir Majör, olası toplam puanın % 15’ini düşürür.

Tablo No. 2: Bir Majör’ün değerlendirmesi

Değerlendirme Puanlama Sonuç
Majör Olası toplam puanın % 15’i düşürülür Belgelendirme gerçekleşmez

 

 

Bir Majör uygunsuzluk durumunda denetim sürecinin genel yönetimi için ayrıca bkz. kısım 5.8.

 

5.5.2.2 KO (Knock Out)

IFS’de KO gereklilikleri (KO – Knock Out) olarak tanımlanan spesifik gereklilikler vardır.

Denetim sırasında denetçi bu gerekliliklerin kuruluş tarafından karşılanmadığını belirlerse, belgelendirme gerçekleşmez.

IFS Food içinde aşağıdaki 10 gereklilik KO gereklilikleri olarak tanımlanmıştır:

1.2.4 Üst yönetimin sorumluluğu

2.2.3.8.1 Her KKN’nin izleme sistemi

3.2.1.2 Personel hijyeni

4.2.1.2 Hammadde spesifikasyonları

4.2.2.1 Reçete uyumluluğu

4.12.1 Yabancı maddelerin yönetimi

4.18.1 İzlenebilirlik sistemi

5.1.1 İç denetimler

5.9.2 Piyasadan toplama ve geri çağırma prosedürü

5.11.2 Düzeltici faaliyetler

KO gereklilikleri aşağıdaki puanlama kurallarına göre değerlendirilmelidir:

Tablo No. 3: KO gerekliliği puanlaması

Sonuç Açıklama Alınan puanlar
A Tam uygunluk 20 puan
B (sapma) Neredeyse tam uygunluk 15 puan
C (sapma)

 

Gerekliliğin küçük bir kısmı uygulanıyor «C» puanlaması yapılamaz

 

KO (=D) Gereklilik uygulanmıyor Olası toplam puanın % 50’si düşürülür => Belgelendirme gerçekleşmez

 

Önemli not

KO gerekliliklerinde «C» puanı verilemez. Bu açıdan denetçi yalnızca A, B ya da D (= KO) puanı kullanabilir.

Bir KO gerekliliği «D» olarak puanlandığında, olası toplam puanın % 50’si otomatik düşürülür ve kuruluş IFS Food belgesi için «onaylanmamış» olur.

Bir KO, KO 2.2.3.8.1 ve 4.2.2.1 haricinde N/A olarak puanlanamaz.

Bir ya da daha fazla KO gerekliliği olması durumunda denetim raporunun genel yönetimi için ayrıca bkz. bölüm 5.8.

5.5.3 Bir gerekliliğin N/A (uygulanamaz) olarak puanlanması

Denetçi bir gerekliliğin bir kuruluş için uygulanamaz olduğunda karar verirse, denetçi puanlama olarak «N/A: Uygulanamaz» ibaresini kullanmalı ve denetim raporunda kısa bir açıklama eklemelidir.

N/A puanı KO gereklilikleri (KO 2.2.3.8.1 ve 4.2.2.1 hariç) dışında, IFS Food denetim kontrol listesindeki herhangi bir gereklilik için kullanılabilir.

N/A gereklilikler taslak faaliyet planına dahil edilmez, ancak denetim raporunda ayrı bir tabloda listelenmelidir.

Uygulanamaz olarak kabul edilen çok sayıda gereklilik varsa, denetim için bir toplam puan kullanılması yanlış bir fikir verebilir; bununla birlikte IFS Food puanlama sistemi olası toplam puanın bir yüzdesini temel alır ve bu yüzde, tesisin durumuna (temel ya da yüksek düzey gibi) karar vermek için kullanılır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s