Migrasyon Analizlerinde Güncel Düzenleme


 plastic bottle2013 yılı içinde yeni bir tebliğ yayınlandı. 17 Temmuz 2013 tarihli gıda ile temas eden plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin migrasyontestinde kullanılan gıda benzerleri listesi tebliğine doğrudan bu linkten ulaşabilirsiniz.  Bu konuda arayan çok sayıda kişi olduğundan yeni düzenleme konusunda bilgi verme gereği duydum. Son durumda plastik içerikli ambalaj materyalleri 6 farklı kapsamda migrasyon analizine girmektedir.

Gıda Benzeri

Kısaltma

% 10’luk Etil alkol çözeltisi (hacim/hacim)

Gıda Benzeri A

% 3’lük Asetik asit çözeltisi (ağırlık/hacim)

Gıda Benzeri B

% 20’lik Etil alkol çözeltisi (hacim/hacim)

Gıda Benzeri C

% 50’lik Etil alkol çözeltisi (hacim/hacim)

Gıda Benzeri D1

Bitkisel yağ*

Gıda Benzeri D2

Poli(2,6-difenil-p-fenilen oksit)

(tanecik boyutu 60-80 mesh, gözenek büyüklüğü 200 nm

Gıda Benzeri E

Hangi ürünler için hangi kapsamda analizlerin yapılması gerektiğine yönelik liste ise şu şekilde:

(1)

(2)

(3)

Referans

Numarası

Gıda Grupları

Gıda Benzerleri

 

 

A

B

C

D1

D2

E

01

İçecekler

 

 

 

 

 

 

01.01

Alkolsüz içecekler veya alkol derecesi hacimce % 6’dan az olan ya da % 6’ya eşit alkollü içecekler:

 

 

 

 

 

 

A. Berrak İçecekler : Su, elma şarabı, normal veya konsantre berrak meyve ya da sebze suları, meyve nektarı, limonata, şuruplar, bitter/amer, demlendirilmiş içecekler, kahve,  çay, bira, alkolsüz içecekler, enerji içecekleri ve benzeri içecekler, aromalı sular, sıvı kahve ekstraktı

 

X(*)

X

 

 

 

B. Bulanık İçecekler

Meyve pulpu içeren meyve suyu ve nektarları ve alkolsüz içecekler, meyve pulpu içeren şıra, sıvı çikolata

 

X(*)

X

 

01.02

Alkol derecesi hacimce % 6 ve % 20 arasında olan alkollü içkiler

X

01.03

Alkol derecesi hacimce % 20’nin üzerinde olan alkollü içkiler ve bütün kremalı likörler

 

 

 

X

 

 

01.04

Diğer:

Denatüre edilmemiş etil alkol

X(*)

% 95’lik etil alkol

02

Tahıllar, tahıl ürünleri, hamur ve hamur işleri, bisküviler, kekler ve diğer fırıncılık ürünleri

 

 

 

 

 

 

02.01

Nişastalar

 

 

 

 

 

X

02.02

Tahıllar; işlenmemiş, patlatılmış, pul gibi (patlamış mısır, mısır gevreği ve benzeri dâhil)

 

 

 

 

 

X

02.03

Tahıl unu ve elenmemiş kaba un

 

 

 

 

 

X

02.04

Makarna, spagetti ve benzeri ürünler ve taze makarna gibi kuru makarnalar

 

 

 

 

 

X

02.05

Kuru haldeki; hamur işleri, bisküviler, kekler ekmek ve diğer fırıncılık ürünleri:

 

 

 

 

 

 

A. Yüzeyinde yağlı maddeler olan

 

 

 

X/3

 

B. Diğerleri

X

02.06

Taze hamur işleri, kekler

Hamur ve diğer fırıncılık ürünleri:

 

 

 

 

 

 

A. Yüzeyinde yağlı maddeler olan

 

 

 

 

X/3

B. Diğerleri

 

 

 

 

X

03

Çikolata, şeker ve ürünleri, şekercilik ürünleri

 

 

 

 

03.01

Çikolata, çikolata kaplı ürünler ve çikolata yerine geçen diğer ürünler ile bunlarla kaplı ürünler

 

 

 

 

X/3

03.02

Şekercilik Ürünleri

 

 

 

 

A. Katı halde

 

 

 

 

I. Yüzeyinde yağlı maddeler olan

 

 

 

 

X/3

II. Diğerleri

 

 

 

 

X

B. Ezme halde

 

 

 

 

I. Yüzeyinde yağlı maddeler olan

 

X/2

II. Nemli

 

X

03.03

Şeker ve şeker ürünleri

 

A. Katı halde: Kristal ya da toz

 

X

B. Melas, şeker şurupları, bal ve benzerleri

X

04

Meyve, sebze ve ürünleri

04.01

Taze veya dondurulmuş, kabuğu soyulmamış bütün haldeki meyveler

04.02

İşlenmiş meyveler

A. Kurutulmuş veya suyu alınmış meyveler, bütün, dilimlenmiş ya da un veya toz halinde

X

B. Püre, konserve, ezme halinde veya kendi suyu ya da şeker şurubu içindeki (marmelat, komposto ve benzeri ürünler) meyveler

X(*)

X

C. Sıvı ortamda korunan meyveler

I. Yağlı ortamda

X

II. Alkollü ortamda

X

04.03

Sert kabuklu meyveler (yer fıstığı, kestane, badem, fındık, ceviz, çam fıstığı ve diğerleri)

A. Ayıklanmış, kurutulmuş, pul veya toz haline getirilmiş

X

B. Ayıklanmış ve kavrulmuş

X

C. Ezme veya krem halde

X

X

04.04

Taze veya dondurulmuş, kabuğu soyulmamış bütün haldeki sebzeler

04.05

İşlenmiş sebzeler

A. Kurutulmuş veya suyu alınmış sebzeler; bütün, dilimlenmiş ya da un veya toz halinde

X

B. Kabuğu soyulmuş veya doğranmış taze sebzeler

X

C. Püre, konserve, ezme halinde veya kendi suyu içindeki (turşu ve salamura dâhil) sebzeler

X(*)

X

D. Konserve sebzeler

I. Yağlı ortamda

X

X

II. Alkollü ortamda

X

05

Katı ve sıvı yağlar

05.01

Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, doğal veya işlem görmüş (kakao yağı, domuz yağı ve tekrar katılaştırılmış tereyağı dâhil)

X

05.02

Margarin, tereyağı ve yağda su emülsiyonlarından hazırlanmış diğer katı ve sıvı yağlar

X/2

06

Hayvansal ürünler ve yumurtalar

06.01

Balık

A. Taze, dondurulmuş, işlenmiş, tuzlanmış veya tütsülenmiş (balık yumurtası dâhil)

X

X/3(**)

B. Konserve balık

I. Yağlı ortamda

X

X

II. Sulu ortamda

X(*)

X

06.02

Kabuklular ve yumuşakçalar (istiridye, midye, salyangoz dâhil)

A. Kabuklarıyla doğal olarak korunanlar

B. Kabuğu alınmış, işlenmiş, konserve edilmiş veya kabuğuyla pişirilmiş

I. Yağlı ortamda

X

X

II. Sulu ortamda

X(*)

X

06.03

Tüm hayvan türlerinin etleri (kümes ve av hayvanları dâhil):

A. Taze, dondurulmuş, tuzlanmış veya tütsülenmiş

X

X/4(**)

B. İşlenmiş et ürünleri (jambon, salam, sosis ve diğerleri) veya ezme ya da krem haldeki ürünler

X

X/4(**)

C. Yağlı ortamda marine edilmiş et ürünleri

X

X

06.04

Konserve et

A. Yağlı ortamda

X

X/3

B. Sulu ortamda

X(*)

X

06.05

Tam yumurta, yumurta sarısı, yumurta beyazı

A. Kurutulmuş, dondurulmuş veya toz halde

X

B. Sıvı veya pişmiş

X

07

Süt ürünleri

07.01

Süt

A. Tam yağlı, yarım yağlı, yağsız veya koyulaştırılmış süt ve süt bazlı içecekler

X

B. Bebek formülleri dâhil süttozu (tam yağlı sütten elde edilmiş)

X

07.02

Yoğurt, yayık altı ve benzer ürünler gibi fermente süt ürünleri

X(*)

X

07.03

Krema ve ekşi krema

X(*)

X

07.04

Peynirler:

A. Tam yağlı, kabuğu yenilemeyen

X

B. Kabuksuz veya kabuğu yenilebilen ( gouda, camembert gibi) doğal peynirler ve eritme peynirler

X/3(**)

C. İşlenmiş peynir (yumuşak peynir, taze peynir ve benzerleri)

X(*)

X

D. Salamura peynir

I. Yağlı ortamda

X

X

II. Sulu ortamda (feta, mozarella ve benzerleri)

X(*)

X

08

Muhtelif Ürünler

08.01

Sirke

X

08.02

Kızartılmış veya kavrulmuş gıdalar:

A. Patates kızartması, hamur kızartması ve benzerleri

X

X/5

B. Hayvansal kökenli ürünler

X

X/4

08.03

Sıvı, katı veya toz haldeki (ekstraktlar, konsantreler) çorba, et suyu, sos preparatları,; homojenize edilmiş bileşik gıda preparatları, maya ve kabartıcı madde içerenler de dâhil olmak üzere hazır yemekler:

A. Toz veya kurutulmuş

I. Yağlı ürünler

X/5

II. Diğerleri

X

B. Toz veya kurutulmuş dışındakiler

I. Yağlı ürünler

X

X(*)

X/3

II. Diğerleri

X(*)

X

08.04

Soslar:

A. Sulu özellikte olanlar

X(*)

X

B. Mayonez, mayonezli soslar, salata sosları ve diğer yağ/su emülsiyonu karışımları (örneğin; Hindistan cevizli soslar) gibi yağlı özellikteki soslar

X

X(*)

X

08.05

Hardal ( 08.14 no’lu başlıktaki toz hardal hariç)

X

X(*)

X/3(**)

08.06

Sandviçler, kızarmış ekmek, pizza ekmeği ve çeşitli gıda maddeleri içeren benzer ürünler:

A. Yüzeyinde yağlı maddeler olan

X

X/5

B. Diğerleri

X

08.07

Dondurmalar

X

08.08

Kurutulmuş gıdalar:

A. Yüzeyinde yağlı maddeler olan

X/5

B. Diğerleri

X

08.09

Dondurulmuş veya derin dondurulmuş gıdalar

X

08.10

Alkol derecesi hacimce % 6 veya daha fazla olan konsantre ekstraktlar

X(*)

X

08.11

Kakao:

A. Yağı azaltılmış ve yağı oldukça azaltılmış olanlar da dâhil olmak üzere kakao tozu

X

B. Kakao ezmesi

X/3

08.12

Granül veya toz haldeki kavrulmuş veya kavrulmamış, kafeinsiz veya çözünebilir kahve ile kahve ikameler

X

08.13

Aromatik bitkiler ve diğer bitkiler: papatya, ebegümeci, nane, çay, ıhlamur çiçeği ve diğerleri

X

08.14

Tarçın, karanfil, toz hardal, karabiber, vanilya, safran, tuz gibi baharatlar ve doğal çeşniler ve diğerleri

X

08.15

Pesto sos ya da köri ezmesi gibi yağlı ortamda bulunan baharat ve çeşniler

X

* Gıda benzeri B’ye ait alt sütunda “X” işareti ve sonrasında “(*)” işaretinin bulunduğu durumlardaki gıda kategorisi için; gıdanın pH değeri 4.5’ten fazla ise gıda benzeri B ile migrasyon testinin yapılması zorunlu değildir.

** Gıda benzeri D2’ye ait alt sütunda “X” işareti ve sonrasında “(**)” işaretinin bulunduğu durumlardaki gıda kategorisi için; plastik malzemenin yağlı gıda ile temas etmediğinin uygun bir metotla ispat edilmesi halinde gıda benzeri D2 ile migrasyon testinin yapılması zorunlu değildir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s