İSG Tehlike Sınıflarında Değişiklik


x18 Nisan 2014 tarihli resmi gazete yayınlanan değişiklik ile işletmelerin tehlike sınıfları yeniden düzenlendi. Daha önce tehlikeli sınıfa girmeyen birçok işletme tehlikeli sınıfına alındı. Bu da 2016’ya ertelenen uzman ve hekim bulundurma zorunluluğunu yeniden gündeme taşıdı.

Yeni düzenleme şu şekilde:

İSG İlişkin İşyeri Tehlike Sınıflandırması

 

Gıda işletmelerinin tehlike listesi ise şu şekilde:

10 Gıda ürünlerinin imalatı
10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı
10.11 Etin işlenmesi ve saklanması
10.11.01 Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kesimi ve kesim sırasındaki etin işlenmesi (mezbahacılık) (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olarak saklanması dahil) Tehlikeli
10.12 Kümes hayvanları etlerinin işlenmesi ve saklanması
10.12.01 Kümes hayvanları etlerinin üretimi (taze veya dondurulmuş) (yenilebilir sakatatları dahil) Tehlikeli
10.12.02 Kümes hayvanlarının kesilmesi, temizlenmesi veya paketlenmesi işi ile uğraşan mezbahaların faaliyetleri Tehlikeli
10.12.03 Kümes hayvanlarının yağlarının sofra yağına çevrilmesi Tehlikeli
10.12.04 Kuş tüyü ve ince kuş tüyü imalatı (derileri dahil) Tehlikeli
10.13 Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı
10.13.01 Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen pişmemiş köfte vb. ürünlerin imalatı Tehlikeli
10.13.02 Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen sosis, salam, sucuk, pastırma, kavurma et, konserve et, salamura et, jambon vb. tuzlanmış, kurutulmuş veya tütsülenmiş ürünlerin imalatı (yemek olanlar hariç) Tehlikeli
10.13.03 Et ve sakatat unları imalatı (et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen) Tehlikeli
10.13.04 Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların sakatat ve yağlarından yenilebilir ürünlerin imalatı Tehlikeli
10.2 Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
10.20 Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
10.20.03 Balıkların, kabuklu deniz hayvanlarının ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması (dondurulması, kurutulması, pişirilmesi, tütsülenmesi, tuzlanması, salamura edilmesi, konservelenmesi vb. faaliyetler) Tehlikeli
10.20.04 Balık, kabuklu deniz hayvanı ve yumuşakça ürünlerinin üretimi (balık filetosu, balık yumurtası, havyar, havyar yerine kullanılan ürünler vb.) Tehlikeli
10.20.05 Balık unları, kaba unları ve peletlerinin üretilmesi (insan tüketimi için) Tehlikeli
10.20.06 Balığın sadece işlenmesi ve saklanmasıyla ilgili faaliyet gösteren tekne ve gemilerin faaliyetleri Tehlikeli
10.20.07 Pişirilmemiş balık yemekleri imalatı (mayalanmış balık, balık hamuru, balık köftesi vb.) Tehlikeli
10.20.08 Balıkların, kabukluların, yumuşakçaların veya diğer su omurgasızlarının unları, kaba unları ve peletlerinin üretimi (insan tüketimine uygun olmayan) ile bunların diğer yenilemeyen ürünlerinin üretimi Tehlikeli
10.3 Sebze ve meyvelerin işlenmesi ve saklanması
10.31 Patatesin işlenmesi ve saklanması
10.31.01 Patatesin işlenmesi ve saklanması (dondurulmuş, kurutulmuş, suyu çıkartılmış, ezilmiş patates imalatı) (soyulması dahil) Tehlikeli
10.31.02 Patates cipsi, patates çerezi, patates unu ve kaba unlarının imalatı Tehlikeli
10.32 Sebze ve meyve suyu imalatı
10.32.01 Katkısız sebze ve meyve suları imalatı (şalgam suyu, domates suyu, havuç suyu, portakal suyu, elma suyu, kayısı suyu vb.) Az Tehlikeli
10.32.02 Konsantre meyve ve sebze suyu imalatı Az Tehlikeli
10.39 Başka yerde sınıflandırılmamış meyve ve sebzelerin işlenmesi ve saklanması
10.39.01 Sebze ve meyve konservesi imalatı (salça, domates püresi dahil, patatesten olanlar hariç) Tehlikeli
10.39.02 Kavrulmuş, tuzlanmış vb. şekilde işlem görmüş sert kabuklu yemişler ile bu meyvelerin püre ve ezmelerinin imalatı (pişirilerek yapılanlar) Az Tehlikeli
10.39.03 Meyve ve sebzelerden jöle, pekmez, marmelat, reçel vb. imalatı (pestil imalatı dahil) Az Tehlikeli
10.39.04 Tuzlu su, sirke, sirkeli su, yağ veya diğer koruyucu çözeltilerle korunarak saklanan sebze ve meyvelerin imalatı (turşu, salamura yaprak, sofralık zeytin vb. dahil) Az Tehlikeli
10.39.05 Dondurulmuş veya kurutulmuş meyve ve sebzelerin imalatı (kuru kayısı, kuru üzüm, kuru bamya, kuru biber vb.) Az Tehlikeli
10.39.06 Leblebi imalatı ile kavrulmuş çekirdek, yerfıstığı vb. üretimi (sert kabuklular hariç) Az Tehlikeli
10.39.07 Susamın işlenmesi ve tahin imalatı Tehlikeli
10.39.90 Başka yerde sınıflandırılmamış meyve ve sebzelerin başka yöntemlerle işlenmesi ve saklanması (kesilmiş ve paketlenmiş olanlar dahil) Az Tehlikeli
10.4 Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı
10.41 Sıvı ve katı yağ imalatı
10.41.01 Ayçiçek yağı imalatı Tehlikeli
10.41.02 Bitkisel sıvı yağ (yenilebilen) imalatı (soya, susam, haşhaş, pamuk, fındık, kolza, hardal vb. yağlar) (zeytin yağı, ayçiçeği yağı ve mısır yağı hariç) Tehlikeli
10.41.03 Beziryağı imalatı Tehlikeli
10.41.05 Prina yağı imalatı (diğer küspelerden elde edilen yağlar dahil) (mısır yağı hariç) Tehlikeli
10.41.06 Kakao yağı, badem yağı, kekik yağı, defne yağı, hurma çekirdeği veya babassu yağı, keten tohumu yağı, Hint yağı, tung yağı ve diğer benzer yağların imalatı (bezir yağı hariç) Tehlikeli
10.41.07 Zeytinyağı imalatı (saf, sızma, rafine) Tehlikeli
10.41.10 Balık ve deniz memelilerinden yağ elde edilmesi Tehlikeli
10.41.11 Domuz don yağı (stearin), domuz sıvı yağı, oleostarin, oleoil ve yenilemeyen sıvı don yağı (tallow oil) ile diğer hayvansal katı ve sıvı yağların imalatı (işlenmemiş) Tehlikeli
10.42 Margarin ve benzeri yenilebilir katı yağların imalatı
10.42.01 Margarin, karışık yemeklik ve sofralık katı yağların imalatı Tehlikeli
10.5 Süt ürünleri imalatı
10.51 Süthane işletmeciliği ve peynir imalatı
10.51.01 Süt imalatı, işlenmiş (pastörize edilmiş, sterilize edilmiş, homojenleştirilmiş ve/veya yüksek ısıdan geçirilmiş) (katı veya toz halde süt hariç) Tehlikeli
10.51.02 Peynir, lor ve çökelek imalatı Tehlikeli
10.51.03 Süt tozu, peynir özü (kazein), süt şekeri (laktoz) ve peynir altı suyu (kesilmiş sütün suyu) imalatı (katı veya toz halde süt, krema dahil) Az Tehlikeli
10.51.04 Süt temelli hafif içeceklerin imalatı (kefir, salep vb.) Az Tehlikeli
10.51.05 Sütten yapılan diğer ürünlerin imalatı (tereyağı, yoğurt, ayran, kaymak, krema, vb.) (krem şanti dahil) (katı veya toz halde krema hariç) Tehlikeli
10.52 Dondurma imalatı
10.52.01 Dondurma imalatı (sade, sebzeli, meyveli vb.) Az Tehlikeli
10.52.02 Şerbetli diğer yenilebilen buzlu gıdaların imalatı Az Tehlikeli
10.6 Öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatı
10.61 Öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı
10.61.01 Kahvaltılık tahıl ürünleri ile diğer taneli tahıl ürünlerinin imalatı (buğday, yulaf, mısır, çavdar vb. ezmeleri ile mısır gevreği ve patlamış mısır dahil) Az Tehlikeli
10.61.02 Tahılların öğütülmesi ve un imalatı (mısır unu, kepek, razmol dahil, pirinç unu hariç) Tehlikeli
10.61.05 Pirinç, pirinç ezmesi ve pirinç unu imalatı (çeltik fabrikası ve ürünleri dahil) Tehlikeli
10.61.06 İrmik imalatı Tehlikeli
10.61.07 Ön pişirme yapılmış veya başka şekilde hazırlanmış tane halde hububat imalatı (bulgur dahil, fakat mısır hariç) Tehlikeli
10.61.08 Sebzelerin ve baklagillerin öğütülmesi ve sebze unu ile ezmelerinin imalatı (karışımları ile hazır karıştırılmış sebze unları dahil) (pişirilerek yapılanlar hariç) Tehlikeli
10.61.09 Fırıncılık ürünlerinin imalatında kullanılan hamur ve un karışımlarının imalatı (sebze un karışımları hariç) Az Tehlikeli
10.61.10 Dövülmüş diğer tahıl ürünlerinin imalatı (keşkeklik buğday vb. dahil) (bulgur ve irmik hariç) Az Tehlikeli
10.62 Nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatı
10.62.01 Nişasta imalatı (buğday, pirinç, patates, mısır, manyok vb. ürünlerden) Tehlikeli
10.62.02 Glikoz, glikoz şurubu, fruktoz, maltoz, inulin, vb. imalatı (invert şeker dahil) Tehlikeli
10.62.04 Yaş mısırın öğütülmesi Tehlikeli
10.62.05 Glüten imalatı Tehlikeli
10.62.06 Mısır yağı imalatı Tehlikeli
10.7 Fırın ve unlu mamuller imalatı
10.71 Ekmek, taze pastane ürünleri ve taze kek imalatı
10.71.01 Taze pastane ürünleri imalatı (yaş pasta, kuru pasta, poğaça, kek, börek, pay, turta, waffles vb.) Az Tehlikeli
10.71.02 Fırın ürünleri imalatı (ekmek, pide, simit, vb. dahil, taze pastane ürünlerinin imalatı hariç) Az Tehlikeli
10.71.03 Hamur tatlıları imalatı (tatlandırılmış kadayıf, lokma tatlısı, baklava vb.) Az Tehlikeli
10.72 Peksimet ve bisküvi imalatı; dayanıklı pastane ürünleri ve dayanıklı kek imalatı
10.72.01 Peksimet, bisküvi, gofret, dondurma külahı, kağıt helva vb. ürünlerin imalatı (çikolata kaplı olanlar dahil) Az Tehlikeli
10.72.02 Tatlı veya tuzlu hafif dayanıklı fırın ve pastane ürünlerinin imalatı (kurabiyeler, krakerler, galeta, gevrek halkalar vb.) Az Tehlikeli
10.72.03 Tatlandırılmamış dayanıklı hamur tatlıları imalatı (pişirilmiş olsun olmasın tatlandırılmamış kadayıf, baklava vb.) (yufka imalatı dahil) Az Tehlikeli
10.73 Makarna, şehriye, kuskus ve benzeri unlu mamullerin imalatı
10.73.03 Makarna, şehriye, kuskus ve benzeri mamullerin imalatı (doldurulmuş veya dondurulmuş olanlar dahil) Az Tehlikeli
10.8 Diğer gıda maddelerinin imalatı
10.81 Şeker imalatı
10.81.01 Şeker kamışından, pancardan, palmiyeden, akça ağaçtan şeker (sakkaroz) ve şeker ürünleri imalatı veya bunların rafine edilmesi (sıvı şeker ve melas üretimi dahil) Tehlikeli
10.81.03 Akçaağaç şurubu imalatı Tehlikeli
10.82 Kakao, çikolata ve şekerleme imalatı
10.82.01 Çikolata ve kakao içeren şekerlemelerin imalatı (beyaz çikolata ve sürülerek yenilebilen kakaolu ürünler hariç) Az Tehlikeli
10.82.02 Şekerlemelerin ve şeker pastillerinin imalatı (bonbon şekeri vb.) (kakaolu şekerlemeler hariç) Az Tehlikeli
10.82.03 Sürülerek yenebilen kakaolu ürünler imalatı Az Tehlikeli
10.82.04 Lokum, pişmaniye, helva, karamel, koz helva, fondan, beyaz çikolata vb. imalatı (tahin helvası dahil) Az Tehlikeli
10.82.05 Ciklet imalatı (sakız) Az Tehlikeli
10.82.06 Sert kabuklu meyve, meyve kabuğu ve diğer bitki parçalarından şekerleme imalatı (meyan kökü hülasaları dahil) Az Tehlikeli
10.82.07 Kakao tozu, kakao ezmesi/hamuru ve kakao yağı imalatı Az Tehlikeli
10.83 Kahve ve çayın işlenmesi
10.83.01 Çay ürünleri imalatı (siyah çay, yeşil çay ve poşet çay ile çay ekstreleri, esansları ve konsantreleri) Az Tehlikeli
10.83.02 Kahve ürünleri imalatı (çekilmiş kahve, eritilebilir kahve ile kahve ekstre, esans ve konsantreleri) Az Tehlikeli
10.83.03 Bitkisel çayların imalatı (nane, yaban otu, papatya, ıhlamur, kuşburnu vb. çaylar). Az Tehlikeli
10.83.04 Kahve içeren ve kahve yerine geçebilecek ürünlerin imalatı (şeker, süt vb. karıştırılmış ürünler dahil) Az Tehlikeli
10.84 Baharat, sos, sirke ve diğer çeşni maddelerinin imalatı
10.84.01 Baharat imalatı (karabiber, kırmızı toz/pul biber, hardal unu, tarçın, yenibahar, damla sakızı, baharat karışımları vb.) (işlenmiş) Az Tehlikeli
10.84.02 Sirke ve sirke ikamelerinin imalatı Tehlikeli
10.84.03 Sos ve çeşnilerin imalatı (soya sosu, ketçap, mayonez, hardal sosu, çemen, mango çeşnisi vb.) (baharat, sirke ve salça hariç) Tehlikeli
10.84.05 Gıda tuzu imalatı Az Tehlikeli
10.85 Hazır yemeklerin imalatı
10.85.01 Hazır yemek imalatı (vakumla paketlenmiş veya korunmuş olanlar) (lokanta ve catering hizmetleri hariç) Az Tehlikeli
10.86 Homojenize gıda müstahzarları ve diyetetik gıda imalatı
10.86.01 Bebek ve çocukların beslenmesinde kullanılan müstahzarların imalatı (bebek mamaları, pudingleri vb.) Az Tehlikeli
10.86.02 Hastalar için veya diyet amaçlı hazırlanan homojenize gıda müstahzarlarının imalatı (glüten içermeyen gıda maddeleri, sodyum içermeyen tuzlar vb. gıdalar) Az Tehlikeli
10.86.03 Besin yönünden zenginleştirilmiş sporcu yiyeceklerinin imalatı Az Tehlikeli
10.89 Başka yerde sınıflandırılmamış diğer gıda maddelerinin imalatı
10.89.01 Hazır çorba ile hazır et suyu, balık suyu, tavuk suyu ve konsantrelerinin imalatı Az Tehlikeli
10.89.02 Maya ve kabartma tozu imalatı (bira mayası dahil) Tehlikeli
10.89.04 Suni bal, karamela, kabuksuz yumurta, yumurta albümini vb. imalatı Az Tehlikeli
10.89.05 Bitki özsu ve ekstreleri ile peptik maddeler, müsilaj ve kıvam arttırıcı maddelerin imalatı (kola konsantresi, malt özü, meyan balı dahil) Tehlikeli
10.89.06 Başka yerde sınıflandırılmamış çeşitli gıda ürünleri imalatı (çabuk bozulan hazır gıdalar, peynir fondüleri, şeker şurupları vb. dahil) Az Tehlikeli
10.89.07 Jelatin ve süt albüminlerinin imalatı (yalnızca gıda endüstrisinde kullanılanlar) Çok Tehlikeli
10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı
10.91 Çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı
10.91.01 Çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı Tehlikeli
10.92 Ev hayvanları için hazır gıda imalatı
10.92.01 Ev hayvanları için hazır gıda imalatı (kedi ve köpek mamaları, kuş ve balık yemleri vb.) Tehlikeli
11 İçeceklerin imalatı
11.0 İçeceklerin imalatı
11.01 Alkollü içeceklerin damıtılması, arıtılması ve harmanlanması
11.01.01 Damıtılmış alkollü içeceklerin imalatı (viski, brendi, cin, likör, rakı, votka, kanyak vb.) Çok Tehlikeli
11.01.02 Damıtılmış alkollü içeceklerle karıştırılmış içki imalatı Çok Tehlikeli
11.01.03 Etil alkol üretimi (doğal özellikleri değiştirilmemiş/tağyir edilmemiş, alkol derecesi <%80) Çok Tehlikeli
11.02 Üzümden şarap imalatı
11.02.01 Üzümden şarap, köpüklü şarap, şampanya vb. üretimi Tehlikeli
11.02.02 Üzüm şırası imalatı Tehlikeli
11.03 Elma şarabı ve diğer meyve şaraplarının imalatı
11.03.01 Elma şarabı ve diğer meyve şaraplarının imalatı Tehlikeli
11.04 Diğer damıtılmamış mayalı içeceklerin imalatı
11.04.02 Diğer damıtılmamış mayalı içeceklerin imalatı (vermut ve benzeri içkiler dahil) Tehlikeli
11.05 Bira imalatı
11.05.01 Bira imalatı Tehlikeli
11.06 Malt imalatı
11.06.01 Malt imalatı Tehlikeli
11.07 Alkolsüz içeceklerin imalatı; maden sularının ve diğer şişelenmiş suların üretimi
11.07.01 Doğal veya suni maden sularının üretimi (tatlandırılmış ve aromalandırılmış olanlar dahil) Az Tehlikeli
11.07.02 Diğer alkolsüz içeceklerin üretimi (limonata, gazoz, kolalı içecekler, meyveli içecekler, tonik, buzlu çay vb. içecekler) (içme suyu ve maden suları hariç) Az Tehlikeli
11.07.03 İçme suyu üretimi (şişelenmiş, gazsız, tatlandırılmamış ve aromalandırılmamış) Az Tehlikeli
11.07.04 Boza imalatı Tehlikeli

 

2 thoughts on “İSG Tehlike Sınıflarında Değişiklik

  1. Merhaba Fırat Bey;herzamanki gibi çok faydalı ve yararlanacağımız bilgiler paylaşmışsınız.çok büyük emek harcamışsınız ne denilebilir bilmiyorum ama ALLAH razı olsun demek en güzeli.iyiki varsınız:)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s