Ulusal Mevzuat Takibi / Güncellik Durumu


mevzuatYasal gerekliliklerin güncel olarak elimizde bulunması işletmeler için son derece önemlidir. Devletin tavrı genel olarak resmi gazetede yayınlamak ve tüm tarafların haberdar olduğunu varsaymaktır. Bu nedenle işletmelerin yasal zorunlulukları takip etmesi bir yan iş olarak ortaya çıkar. Birim sorumluluları yasal gereklilikleri bilir ve güncel geliştmelerden haberdar olursa işletme bu konuda kendini garantiye alır. Diğer olasılık ise yasal gereklilikleri bilmeden hareket etmek ve denetim / olağandışı bir durum yaşanmamasını ummaktır. Bu durum bir risktir ve sahibini ilgilendirir🙂

Yönetim sistemleri yasal gereklilikleri dış kaynaklı doküman olarak tanımlar ve takip edilip uyulmasını ister. Peki güncellik sorunu ne şekilde aşılacak ? Çözümler farklıdır.

Lebib Yalkın Yayınları bir çözüm ortağıdır. Belirli bir ücret karşılığında tanımladığınız kapsamdaki yasaları sizin için takip eder ve size email ve posta yoluyla bilgi verir. Daha önce tecrübem oldu, güzel çalışıyorlar diyebilirim. Tabiiki işletme sahipleri bu konuda bir finansman ayırmak isterse bir seçenektir.

Ücretsiz olarak güncellik takip etmek isteyenler için en iyi ulusal mevzuat sitesi:

http://www.mevzuat.gov.tr

Bu site yasal düzenlemelerin üzerinde yapılan değişiklikleri de aynı doküman üzerinde göstermektedir. Örneğin etiketleme yönetmeliğine baktığınızda etikette bulunması zorunlu bilgiler kısmında şu şekilde bir metin görüyorsunuz:

Zorunlu etiket bilgileri

MADDE 8 – (1) Bu Yönetmeliğin ilgili maddelerindeki istisnalar saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki bilgilerin gıdaların etiketinde yer alması zorunludur:

a) Gıdanın adı,

b) Bileşenler listesi,

c) 21 inci maddede belirtilen alerjen bileşenler veya alerjen işlem yardımcıları,

ç) 22 nci maddede belirtilen bileşenler veya bileşen gruplarının miktarı,

d) Gıdanın net miktarı,

e) Tavsiye edilen tüketim tarihi veya mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tüketim tarihi,

f) Özel muhafaza koşulları ve/veya kullanım koşulları,

g) (Değişik:RG-3/9/2013-28754) 7 nci maddenin birinci fıkrasında bahsedilen ve gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi,

ğ) (Değişik:RG-3/9/2013-28754) Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde üretilen veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarası,

h) Menşe ülke,

ı) Kullanım bilgisi olmadığında gıdanın uygun şekilde tüketimi mümkün değilse, gıdanın kullanım talimatı,

i) Hacmen % 1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol miktarı.

(2) (Ek:RG-3/9/2013-28754)  Bakanlıkça onay şartı getirilen gıdaların etiketinde “gıda onay numarası”nın yazılması zorunludur.

Bu şekilde bilgilendirme yapmaları bizim gibi kısa zamanda doğru bilgiye ulaşmak zorunda olan insanların çok işine yaramaktadır.

Peki bu şekilde site üzerinden takip etmek zor olmayacak mı diye düşünen arkadaşlara küçük bir ipucu; dış kaynaklı doküman listenizdeki ilgili kısıma bir link koyarak doğrudan ilgili sayfaya yönlenin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s