BRC 7 Kapsamında Tedarikçi Değerlendirmeleri


Looking-for-a-great-supplier-image_smMarketlerin ve yurtdışı müşterilerin gerçekleştirdiği denetimlere zaten alışkındık. BRC gıda standardının yeni sürümü ile gıda üreticilerinin gündemine yeni bir konu olarak giren ise tedarikçi denetimleri. Bu konudaki uygulamalar ile ilgili bir dizi yazı yazmanın zamanının geldiğini düşündüm. Konu kapsamındaki başlıkları ayrı ayrı takipçilerim ile paylaşacağım.

  1. BRC Gıda 7. Versiyon uygulayan firmaların tedarikçi değerlendirmeleri
  2. Müşterileri BRC Gıda 7 uygulayan üretici firmaların denetime hazırlanması
  3. Yurtdışı müşterilerin denetimleri ve özel istekleri
  4. Market denetimleri ve hazırlığı

Danışmanlık çalışmalarımda özellikle sürekli danışmanlık hizmeti alan firmalarımda BRC 7 yi uyarladık ya da uyarlamaya devam ediyoruz. En çok vaktimizi alan ise tedarikçiler ile ilgili düzenlemeleri yeniden yapılandırmak oluyor. BRC Gıda 3.5 maddesi hammadde ve ambalaj tedarikçilerinin etkin olarak izlenmesini ve değerlendirilmesini istiyor. Bu madde daha önce de vardı ama bazı eklentiler ile genişletildi.

Firmalarımda ilk yaptığımız tabiiki ilgili prosedürü revize etmek ve yeni uygulamaları tasarlayıp eklemek oluyor. Tabiiki prosedür yazmak kolay değil ama uzun süreli tecrübelerim bazı konularda uzmanlaştırdı. Bu konuda kendini geliştirmek isteyen arkadaşlara önerim 5N1K sorularına cevap veren bir metin yazmalarıdır. Standartta tanımlanan gereklilik için adım adım soruları cevaplayarak dokümanı oluşturmak iyi olanıdır. Bazı detay hususlar da var tabi, ama bunlar zamanla öğrenilicek ve genel olarak anlatılamayacak durumlar ne yazıkki.

Tedarikçi izleme ve değerlendirmede risk değerlendirmesi artık standartta üstüne basa basa tanımlanan bir uygulama. İlgili maddeyi incelediğinizde yeni bir kriterin ilave edildiğini göreceksiniz; Hammadde / ambalaj da özgünlük riski. Standardın yeni başlıklarından biri olan bu konu ise ayrı bir yazı konusu.

Risk değerlendirmesi yaptığınızda beklenen, riskli ve düşük riskli hammadde / ambalaj tedarikçileri olmak üzere iki temel grup oluşturulmasıdır. Tabiiki siz bu grupları çoğaltabilir ve 3 veya 5 farklı başlık altında toplayabilirsiniz. Düşük riskli olarak tanımladığınız grup için uygulama başka, diğerleri için başka olacaktır.

Düşük riskli olmayan tedarikçiler için yapılabilecek değerlendirme yöntemleri iki adettir.

1. Tedarikçi yani hammadde ya da ambalaj üretip bize ulaştıran firmalardan GFSI tarafından tanınmış belgelerden birini istemek. GSFI tarafından tanınmış belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • BRC Küresel Standartları (Food, IOP, Storage & Distribution)
  • IFS Standartları (Food, Pacsecure, Logistic)
  • SQF standardı (Level 2)
  • FSSC 22000
  • Global Red Meat Standard
  • Global Aquaculture Alliance Seafood Standard
  • GLOBAL G.A.P
  • CANADAGAP

2. Yerinde denetim yaparak firmanın şu başlıklardaki yeterliliğini tanımlamak:

  • HACCP
  • GMP
  • İzlenebilirlik
  • Ürün güvenliği

Bu denetimi yapacak kişilerin gıda güvenliği konusunda yeterli ve tecrübeli denetçiler olması isteniyor. Bu da şu anlama geliyor ki rastgele atamalar ile bu denetimler gerçekleştirilemeyecek. Denetçilerin, tanımlanan yeterlilikleri kanıtlayabilecek kişilerden seçilmesi gerekecektir.

Geçtiğimiz dönemlerde bu konuda projeler hazırladım ve firmalar adına tedarikçi denetimleri gerçekleştirdim. İhtiyacı olan firmalar için birlikte proje geliştirebilir ve uygulayabiliriz.

Birinci seçenek kolay fakat ikinci seçeneğe yönelinmesi durumunda ön hazırlık ve proje tanımlaması önemli bir hal alıyor. Tecrübelerime dayanarak diyebilirim ki öncelikle planlama aşamasına zaman ayrılmalı ve tedarikçiler bu sırada bilgilendirilerek sürece dahil edilmelidir.

Düşük riskli tedarikçiler için ise bu seçeneklere ek olarak soru listesi üzerinden değerlendirme yapılabiliyor. Soru listesinin içeriği hakkında net bir tanımlama olmamakla birlikte yukarıda istenen başlıkları da içermesi gerekliliği aşikardır. Bu soru listeleri 3 yılda bir yenilenmelidir ve soru listesinde tanımlanan durumlardan birinde bir değişikli olduğunda tedarikçi firma bilgi vermelidir.

İzlenebilirlik tatbikatı yapılması belge istenen ve soru listesi ile değerlendirilen tedarikçilerle en azından 3 yılda bir yürütülmelidir. Bu gereklilik izlenebilirlik başlığı altında tanımlanmıştır.

İstisnai durumlar, hizmet tedarikçisi değerlendirmeleri, aracı firmalardan satın alma yapılması ve dış kaynaklı süreçlere yönelik maddeler de standardın 3.5 bölümünde mevcuttur.

Standardın (BRC Gıda 7) Türkçe çevirisini elde etmek veya bu konularda eğitim / danışmanlık desteği almak için iletişim bilgilerim yukarıda mevcuttur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s