Farklı standartlar iyi üretim uygulamaları ile ilgili olarak yasal gereklilikleri ve CAC (Codex Alimentarius Commission) klavuzlarını kaynak göstermektedir. Yaptığım çalışmalarda şu anda geçerli olan yasal dayanağın ne olduğu sorusu ile sık sık karşılaşıyorum. Güncel mevzuatta ulusal çapta geçerli olan uygulamalar “Gıda güvenliği ve kalitesinin denetimi ve kontrolüne dair yönetmelik” ile açıklanmıştır. Yönetmelikte gereklilikler eklerde madde madde açıklanmış ve denetimlerde kontrollerin yapılabilmesi için kontrol listesi halinde yayınlanmıştır.
Dikkat edilmesi gereken nokta bu listelerin tüm gıda işletmelerini kapsadığıdır. İşletmelerin büyüklüğü, kapsamı ve ürünlerinin özelliği, doğrultusunda değerlendirme yorumları değişmekle birlikte; tüm işletmeler için tüm gereklilikler yasal zorunluluktur.
Yönetmelikte yer alan kontrol listelerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: