OGP / Öngereksinim Programları


Farklı standartlar iyi üretim uygulamaları ile ilgili olarak yasal gereklilikleri ve CAC (Codex Alimentarius Commission) klavuzlarını kaynak göstermektedir. Yaptığım çalışmalarda şu anda geçerli olan yasal dayanağın ne olduğu sorusu ile sık sık karşılaşıyorum. Güncel mevzuatta ulusal çapta geçerli olan uygulamalar “Gıda güvenliği ve kalitesinin denetimi ve  kontrolüne dair yönetmelik” ile açıklanmıştır. Yönetmelikte gereklilikler eklerde madde madde açıklanmış ve denetimlerde kontrollerin yapılabilmesi için kontrol listesi halinde yayınlanmıştır.

Dikkat edilmesi gereken nokta bu listelerin tüm gıda işletmelerini kapsadığıdır. İşletmelerin büyüklüğü, kapsamı ve ürünlerinin özelliği, doğrultusunda değerlendirme yorumları değişmekle birlikte; tüm işletmeler için tüm gereklilikler yasal zorunluluktur.

Yönetmelikte yer alan kontrol listelerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

CAC kılavuzlarını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bunun için öncelikle hangi kılavuzların sizinle ilgili olduğunu saptamanız doğru olacaktır. Aşağıdaki linkten listeyi indirebilirsiniz. İndirmek için linklerini de her kılavuzun yanına ekledim.
 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s